27.03.2013

Jabłka pieczone

Skoro już jesteśmy w temacie jabłek czas na kolejny przepis z tymi pysznymi owocami w roli głównej. Pieczone jabłka z ryżem chodziły mi po głowie od dłuższego czasu i wreszcie postanowiłam je przygotować na kolacje. Wyszły niesamowicie pyszne, po prostu rozpływały się w ustach:)


Do wykonania 4 pieczonych jabłek z ryżem potrzebujemy:

- 4 duże podobnej wielkości jabłka
- niepełna szklanka ryżu
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- cukier waniliowy
- dżem dla urozmaicenia

W jabłkach odcinamy górną część i wydrążamy środek (ja zrobiłam to za pomocą małej łyżeczki). Ryż gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody i mleku.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Kiedy ryż jest już miękki dodajemy do niego orzechy, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone jabłka, które przykrywamy górną odciętą częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy około 25 minut.

Ja podałam je z odrobiną porzeczkowego dżemu, który według mnie idealnie komponuje się ze smakiem słodkich jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz