24.10.2013

Mocno bananowe muffinki

Jakiś czas temu pojawił sie tutaj przepis na bananowe muffinki z czekoladą. Tym razem zrezygnowałam z czekolady i orzechów skupiając się wyłącznie na bananach. Moim zamiarem było osiągnięcie mocno bananowego smaku i chyba się udało :) Babeczki wyszły bardzo bananowe, lekko wilgotne i miękkie w środku. Dla urozmaicenia wrzuciłam garść pokrojonych rodzynek, które równie dobrze można zastąpić kawałkami czekolady :)

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej  
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
- szczypta soli 
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko  
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1/3 szklanki cukru 
- łyżka jogurtu naturalnego
- garść rodzynek (niekoniecznie)

Wykonanie:
1. Suche składniki mieszamy ze sobą.
2. Ubijamy białko, dodajemy żółtko oraz olej i jogurt.
3. Wrzucamy banany rozgniecione za pomocą widelca lub zmiksowane blenderem i mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rodzynki.
4. Napełniamy ciastem formę do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 20 minut.




2 komentarze:

  1. Świetne muffinki! Baaardzo lubię wypieki z dodatkiem bananów, pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są takie mocno bananowe! Można jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń