20.11.2013

Francuskie z truskawkami

 Kiedy za oknem panuje szara i ponura jesień jedynym pragnieniem jest przenieść się w czasie do najpiękniejszej i najbardziej wyczekiwanej pory roku - do lata! Jako, że podróże w czasie nie są możliwe i pozostaje nam tylko czekać do następnego roku musimy jakoś inaczej umilać sobie te deszczowe popołudnia. Ja wpuściłam namiastkę lata do mojej kuchni i chociaż przez chwilę mogłam sobie wyobrazić że za oknem świeci słońce. A to dzięki owocom lata - truskawkom - co prawda mrożonym, ale jak to w listopadzie bywa - ciężko ze świeżymi owocami:-D
 Deser z truskawkami w roli głównej jest banalnie prosty w przygotowaniu, jedyne czego potrzebujemy to:

- płat ciasta francuskiego
- budyń waniliowy
- mleko
- truskawki mrożone
- śmietanka 36% lub gotowa bita śmietana
- i cierpliwość (przyda się podczas chłodzenia ciasta w lodówce:)

Przygotowanie:
1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i pieczemy tak jak podano na opakowaniu.
2. W tym czasie przygotowujemy budyń zmniejszając nieco ilość mleka podaną na opakowaniu.
3. Lekko rozmrożone truskawki kroimy na połówki lub na mniejsze kawałki w zależności od wielkości.

4. Upieczony płat ciasta kroimy na pół, na jedną połowę wylewamy budyń i kawałki truskawek, następnie przykrywany drugim płatem, na który nakładamy ubitą śmietankę i pozostałe truskawki.

Ciasto chłodzimy w lodówce.

Najlepsze jest na drugi dzień kiedy ciasto lekko zwilgotnieje od budyniu.
I tak oto w prosty sposób możemy choć na kilka chwil oderwać się od jesiennej pogody i zatracić w smaku lata :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz