21.02.2014

Omlet z pietruszką

 Potrawa tylko dla tych, którzy lubią intensywny smak i zapach zielonej pietruszki, ja lubię i to bardzo, a ten omlet wręcz uwielbiam! Jedyne czego potrzebujemy to jaja, odrobina soli i spora natka pietruszki. Jest on świetną alternatywą dla zwykłego omletu, sprawdzi się doskonale na śniadanie jak i na kolację. Jest nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy:)

Potrzebujemy:
- 2 jaja
- duża nać pietruszki
- sól
- soda oczyszczona (niekoniecznie)
- olej lub oliwa do smażenia






1. Pietruszkę płuczemy, suszymy, odrywamy listki od łodyżek i siekamy na średnie kawałki.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, sól i szczyptę sody (niekoniecznie), na koniec wsypujemy dwie spore garście pietruszki, mieszamy.

3. Mase wlewamy na rozgrzana oliwę i smażymy na małym ogniu aż do ścięcia sie boków omletu. następnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz, przerzucamy na druga stronę i smażymy przez chwilkę.

Ja do swojego omleta dodałam pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz