15.04.2014

Jaglanka z bananem i migdałami

 Moje dzisiejsze śniadanie, mogę to jeść codziennie. Uwielbiam kaszę jaglaną za jej właściwości i smak, bo mimo, że niektórym na samo słowo "kasza" robi się nie dobrze to jaglana jest według mnie tą najsmaczniejszą i co ważne najzdrowszą z kasz. Coraz częściej serwuje ją na obiad zamiast ziemniaków, dodaję do kotletów oraz tworzę z niej desery - kulki rafaello.
 A dziś kasza w formie śniadaniowej z bananami i migdałami na ciepło. Pycha!



Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół szklanki mleka
- niepełna szklanka wody
- 1 banan
- kilka migdałów
- szczypta soli

Dodatkowo cynamon i coś do posłodzenia, ja użyłam łyżeczkę syropu migdałowego. Można dać łyżeczkę cukru ale osobiście odradzam, bo banan jest wystarczająco słodki.



 1. Kasze gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewamy mleko i nadal mieszamy żeby kasza się nie przypaliła. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie mleko. 
2. Do kaszy wrzucamy migdały uprażone ma patelni i banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy, doprawiamy syropem, cynamonem i zjadamy póki cieple :)




1 komentarz:

  1. Za ciekawe propozycje na blogu nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Awards. Szczegóły znajdziesz tutaj http://pasja-patki.blogspot.com/2014/04/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń