14.04.2014

Makaron ryżowy z warzywami

  Coś nowego w mojej kuchni - makaron ryżowy. Jest zdecydowanie lepszy od zwykłego makaronu z mąki pszennej i jest niezastąpionym składnikiem w przygotowywaniu wielu potraw kuchni azjatyckiej, w której ostatnio się zakochałam. Odwiedzając chińską restaurację zasmakował mi m.in ten oto rodzaj makaronu podany ze smażonymi warzywami. Postanowiłam więc w domu odzwierciedlić tę potrawę, mając nadzieję, że chociaż w pewnym stopniu będzie smakowało podobnie. Musze się pochwalić że smak był prawie taki sam jak w restauracji, Chińczycy zapewne używają swoich receptur, zresztą w restauracji zawsze smakuje inaczej. Istotne są tu przyprawy, które nadają daniu tej orientalnej nuty.


Składniki:
- makaron ryżowy ok. 200 g
- 1 średnia marchew
- kawałek pora (zielona i biała część)
- pół czerwonej papryki
- czerwona cebula
- pędy bambusa w puszce 150 g
- 3 plastry ananasa z puszki
- pół łyżeczki przyprawy do potraw azjatyckich
- pół łyżeczki curry
- nieco więcej niż szczypta kurkumy
- chili (dałam mniej niż pół łyżeczki)
- łyżka sosu sojowego
- oliwa 


1. Cebulę kroimy w piórka a marchew w paski - wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na dużej mocy co chwilę mieszając (podrzucając). W tym samym czasie gotujemy wodę na makaron.




2. Kiedy marchew nieco zmięknie dodajemy pozostałe składniki: pora pokrojonego w paski, pędy bambusa odsączone z zalewy, pokrojoną paprykę oraz ananasa.


3. Wlewamy łyżkę sosu sojowego, odrobinę soku z ananasa oraz przyprawy. Cały czas mieszamy.


4. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (wystarczy go wrzucić na kilka minut do wrzącej wody) następnie odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Nakładamy na talerze i china food gotowe :)



Uwagi:
Potrawa powinna zawierać jeszcze grzybki mun, których niestety nie mogłam znaleźć:/

Do przygotowania tego dania najlepszy będzie wok, w którym można swobodnie przerzucać składniki, lub duża patelnia z wysokimi brzegami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz