07.04.2015

Rafaello bez pieczenia

Ciasto przygotowane na Wielkanoc. Szybkie i proste w wykonaniu. Przepis bardzo podobny do tego ciasta (klik). Jednak tym razem bez dżemu, z herbatnikami i mlekiem kokosowym. Nie za słodkie, idealne do porannej kawy lub jako świąteczny deser.



Składniki:
- duża paczka herbatników
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 duże budynie waniliowe lub śmietankowe
- puszka 400 ml mleka kokosowego
- 2,5 szklanki mleka
- około 350-400 ml śmietanki 38% 
- 1 łyżeczka masła
- cukier

1. Przygotowujemy pierwszą warstwę kremu: 
gotujemy jeden budyń w zwykłym mleku, w nieco mniejszej ilości niż na opakowaniu. Jeżeli budyń jest bez cukru, słodzimy jedną łyżką cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy łyżeczkę masła i na sam koniec 1/3 paczki wiórków kokosowych. Gotową masę nakładamy na herbatniki. Ja użyłam prostokątnego naczynia, można również użyć okrągłej formy. Na warstwę masy układamy ponownie herbatniki.

2. Do drugiej warstwy kremu użyjemy mleka kokosowego:
Mleko kokosowe, które ma konsystencję gęstej śmietany przekładamy do garnka i zagotowujemy. Proszek budyniowy rozrabiamy w pozostałej po mleku wodzie. Dodajemy łyżkę cukru. Rozrobiony proszek wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i wsypujemy część wiórek kokosowych. Powstałą masę wylewamy na ciasto, ponownie przykrywając herbatnikami.


3. Na wierzch nakładamy ubitą śmietankę i posypujemy wiórkami kokosowymi.Schładzamy w lodówce. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz